Υγεία, Παιδί, Τέχνη “Η Τέχνη και η επιστήμη έχουν αλήθεια Αναζητήστε καταφύγιο εκεί”
Το 30ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας πραγματοποιήθηκε στην Τήνο 20-23 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων,καθώς και σε συνδιοργάνωση με τοπικούς πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα.
Το θέμα του 30ου Συνεδρίου “Υγεία, Παιδί, Τέχνη: Η Τέχνη και η Επιστήμη έχουν αλήθεια – αναζητείστε καταφύγιο εκεί”, επικεντρώθηκε κατά βάση σ τη νέα γενιά, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της σε θέματα υγείας. Ειδικότερα, με δραστηριότητες και εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το συνέδριο, η Εταιρία είχε ως στόχο στο να συμβάλει στην ανάπτυξη δικτύων στην τοπική κοινωνία για την προάσπιση της ψυχοσωματικής υγείας παιδιών και εφήβων προτρέποντας στην ενασχόληση με την επιστήμη και την τέχνη.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά και βιωματικά σεμινάρια με διάφορους τοπικούς πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς. Η δική μας συμμετοχή στο βιωματικό σεμινάριο: “Από το περιβόλι του νησιού στον κήπο της γλυπτικής”, είχε ως στόχο την επαφή με την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, το συνδυασμό της τέχνης και της δημιουργικότητας με την ψυχική υγεία των παιδιών. Άλλωστε, το μάρμαρο είναι ένα ψυχρό υλικό, δύσπλαστο το οποίο απελευθερώνει μία δυναμική που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Γι’ αυτό και η πρακτική εξάσκηση ήταν πολύ σημαντική στα πλαίσια αυτού του σεμιναρίου. Το ψυχικό αποτύπωμα του καθενός μέσα από το ψυχρό υλικό του μαρμάρου ή αλλων υλικών αντίστοιχα εκτονώνει τις ψυχικές, τις πνευματικές και τις σωματικές δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να μας είναι εντελώς άγνωστες και να επηρεάσουν εξαιρετικά και προς το καλό τον ίδιο τον δημιουργό.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με συμπεριφορές και δραστηριότητες που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Η συμμετοχή και η ενασχόληση με την τέχνη μπορεί πραγματικά να επιδράσει πολύ θετικά στη ζωή μας. Η όλη διαδικασία της παραγωγής έχει μία θεραπευτική ιδιότητα. Ο κάθε άνθρωπος μέσω της τέχνης αποκτά γνώσεις, ανακαλύπτει δεξιότητες που δεν γνώριζε ότι είχε, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του, μειώνεται το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης και ενισχύεται το αίσθημα της συλλογικότητας που ο καθένας μας έχει μέσα σε μία κοινωνία. Γενικά υπάρχουν πολλά ακόμη οφέλη στην ψυχική μας υγεία από την ενασχόληση με την τέχνη.
Όπως είχε πει και ο Γκαίτε “Η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο, και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα”. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό και άξιο ευφημισμού να ενισχύουμε και να υποστηρίζουμε τέτοιου είδους δράσεις. Όλοι έχουν δικαίωμα στην τέχνη.. Πόσο μάλλον τα παιδιά.