Πύργος Τήνου: Εκεί που σμιλεύουν το μάρμαρο
Από την Κατιάνα Ματζαρίδου
Για πολλούς είναι το νησί της Μεγαλόχαρης, γι’άλλους η Τήνος δεν αποτελεί παρά τη γενέθλια γη του Νικηφόρου Λύτρα, του Νικολάου Γύζη, του Δημητρίου Φιλιππότη, του Γιαννούλη Χαλεπά αλλά και των σύγχρονων μαρμαρογλυπτών.
Τόπος ευλογημένος και πανέμορφος, όπου αναπτύχθηκε η μαρμαρογλυφία όσο πουθενά αλλού στη χώρα μας, ευλογήθηκε ώστε να γίνει κοιτίδα μιας τέχνης θαυμαστής. Οι μαρμαρογλύπτες της, φημισμένοι, υπογράφουν τα περισσότερα αριστουργήματα που κοσμούν μουσεία, μνημεία και εκκλησίες. Άλλωστε στο πιο όμορφο και εντυπωσιακό χωριό της Τήνου, το γραφικό Πύργο, η θαυμαστή καλλιτεχνική παράδοση του νησιού συνεχίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί λειτουργεί παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών, ένα πραγματικό φυτώριο, που τροφοδοτεί με νέο αίμα τη μαρμαρογλυφία, κι ας μην είναι αναγνωρισμένο επισήμως από το κράτος.
Υποκύπτοντας στη γοητεία της πέτρας
Στην είσοδο του Πύργου, λίγο μόλις βήματα από το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, βρίσκεται το εργαστήρι του Πέτρου Μαρμαρινού, ενός νέου καλλιτέχνη, που αγάπησε το μάρμαρο και την πέτρα και υπηρετεί τη γλυπτική κάνοντας την κτήμα πολλών. Η κουβέντα μαζί του είναι ευχάριστη και η ξενάγηση στα άδυτα της τέχνης του ενδιαφέρουσα.
Πότε ανακαλύψατε πως θέλετε να ασχοληθείτε με τη γλυπτική;
Από μικρός κατάλαβα πως δεν με ενδιέφερε να κάνω τίποτε άλλο παρά να δουλέψω το μάρμαρο και την πέτρα. Η γοητεία που ασκούν πάνω μου τα υλικά είναι καταλυτική. Δεν μπόρεσα να της αντισταθώ ποτέ. Και παρόλο που δουλεύω τα δικά μου έργα, κάθε φορά που συναντώ μία παλιά γούρνα ή ένα σπασμένο κομμάτι από δουλεμένο μάρμαρο, η πρώτη μου σκέψη είναι πως να το κάνω δικό μου.
Γιατί επιλέγετε να ασχοληθείτε με χρηστικά αντικείμενα και μικρά διακοσμητικά;
Γιατί η τέχνη δεν ανήκει στους λίγους. Πρέπει να μπορούν να κοινωνούν όλοι. Και δυστυχώς τα μεγάλα και πανάκριβα έργα δεν είναι προσιτά. Ένα μαρμάρινο περιστέρι, ένα τραπέζι σκαλισμένο, ένα ανάγλυφο διακοσμητικό, μπορεί να το αγοράσει ο καθένας. Θέλω να μοιραστώ την τέχνη μου με το πλατύ κοινό. Να τη γνωρίσω σε όσο περισσότερο κόσμο μπορώ.
Προτιμάτε το μάρμαρο ή την πέτρα;
Το μάρμαρο είναι το υλικό μου, και αυτό δουλεύω περισσότερο.
Υπάρχουν έργα τα οποία δεν αποχωρίζεστε;
Βεβαίως και είναι αυτά που κάποια στιγμή θα εκθέσω, θέλοντας να μιλήσω σ’άλλο κοινό. Προς το παρόν με κολακεύει το γεγονός πως δικά μου αντικείμενα στολίζουν μερικά από τα πιο όμορφα σπίτια της Αθήνας, πως τα βλέπει κόσμος και έρχεται και μου ζητάει να του φτιάξω κι άλλα.
Στο εκθετήριο σας υπάρχουν πολλά μικρά διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα. Δεν σας ζητούν να φτιάξετε κάτι μεγαλύτερο;
Η πρώτη ύλη είναι ακριβή, χρειάζεται δε κόπος και προσήλωση, πολλή δουλειά και χρόνος πριν μπεις στην επεξεργασία των μεγάλων όγκων. Το ευχάριστο πάντως είναι πως όταν κάποιος αγοράζει ένα μικρό έργο μου, συχνά επιστρέφει και αναζητά κάτι μεγαλύτερο κι έτσι με κάνει περήφανο, αφού με τον τρόπο μου έχω δημιουργήσει μία γέφυρα ανάμεσα στην Τέχνη και την καθημερινότητά του.
Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την αποδοχή του κοινού και σπουδαιότερη επιβράβευση από τη ζήτηση για έναν καλλιτέχνη;
Ο Πέτρος Μαρμαρινός, ο νεαρός μαρμαρογλύπτης από τον Πύργο της Τήνου, έχει επιτύχει ό,τι ονειρεύεται κάθε δημιουργός, να μιλήσει στην ψυχή του κόσμου και να συμπληρώσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα μιας μοναδικής καλλιτεχνικής παράδοσης.
Πηγή: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 46
Νοέμβριος 2003