Η μαρμαροτεχνία είναι και σήμερα μια ζωντανή τέχνη στην Τήνο

3 Μαρτίου, 2018 | Δημοσιεύματα
Η μαρμαροτεχνία είναι και σήμερα μια ζωντανή τέχνη στην Τήνο

Είναι ένα φαινόμενο στο χρόνο, αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου η συνέχιση της παράδοσης του μαρμάρου στην Τήνο. Όχι μόνο δεν έσβησε ή θάμπωσε η παράδοση της μαρμαροτεχνίας, όπως συνέβη σε άλλα νησιά με μεγάλη επίσης παράδοση, αλλά συνεχίζει και εξακολουθεί και συσπειρώνει νέους τεχνίτες και αξιόλογους δημιουργούς. Κέντρο της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο είναι παραδοσιακά ο Πύργος, το πανέμορφο, αρχοντικό χωριό, όπου υπάρχει και το Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών, που από τη δεκαετία του ’50 προσφέρει στον τόπο γλύπτες και ζωγράφους. Είναι η μεγάλη παράδοση του Πύργου, με τον Χαλεπά, τον Φιλιππότη, το Σώχο και τόσους άλλους μεγάλους γλπύπτες του ελληνικού 19ου αιώνα να συνδέονται με τον μικρόν αυτόν, μαγικό, τόπο. Αλλά είναι όλη η λεγόμενη Έξω Μεριά στην Τήνο που έχει μεγάλη παράδοση στη μαρμαροτεχνία και τη μαρμαρογλυπτική.

Ο επίσης πανέορφος Πάνορμος, το επίνειο του Πύργου, με το δραστήριο Πνευματικό Κέντρο συμβάλλει στον ανοιχτό διάλογο σπουδαστών και κοινωνίας. Εως τις 10 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Πανόρμου, παρουσιάζεται μια πολύ όμορφη έκθεση που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, τη συνέχιση, δηλαδή, μιας μακράς και καλά ριζωμένης παράδοσης.

Η έκθεση “Η μαρμαροτεχνία στην Τήνο σήμερα”, την οποία επιμελήθηκε ο γλύπτης-ζωγράφος Δημήτρης Ρόμβος, Τήνιος καλλιτέχνης που ζει στο Παρίσι, παρουσιάζει έργα μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου (που είναι στον Πύργο), καθώς και έργα μικρών μαθητών που μπαίνουν κι αυτά στο κλίμα. Είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς ότι η Τήνος έχει μία τόσο βαθιά ριζωμένη σχολή μαρμαρογλυπτικής που μπολιάζει αμέσως τους σπουδαστές σε μια γραμμή παράδοσης. Το Πνευματικό Κέντρο, όπως λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου κ. Ηλίας Τζαβελόπουλος, θέλει να διεκδικήσει την εκπαιδευτική, διοικητική και υλική ενδυνάμωση του Σχολείου Καλών τεχνών, που έχει μοναδικότητα στον ρόλο και την προσφορά της σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, με όλες τις δυσκολίες του τόπου μας, η μοναδικότητα, η εξειδίκευση, η παράδοση πρέπει να προστατεύονται, να καλλιεργούνται και να αναδεικνύονται ως πλούτος πολιτισμού, δημιουργίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτή η έκθεση έχει μηνύματα αισιοδοξίας για τους νέους Έλληνες μαρμαρογλύπτες που συνεχίζουν δημιουργώντας.

Πηγή: Εφημερίδα Η Καθημερινή

SOCIAL SHARE